torstaina, huhtikuuta 05, 2018

Taideneuvolasta iloa, läheisyyttä ja kohtaamisia



Uuden kokeminen yhdessä tukee läheisyyden tunnetta ja vuorovaikutusta.
Ota minut syliin
uskalla

laulaa ja leikkiä

koska sinun siipesi ovat ne

mitkä kantavat meidät molemmat.

Yhden toiveen haluaisin kuiskata:

tunne minut.

 


 
Taideneuvola-hanke tuo taidekasvatusta neuvolapalvelujen yhteyteen vanhempi-lapsiryhmien muodossa kolmessa Lastenkulttuurikeskus Verson jäsenkunnassa: Hirvensalmella, Juvalla ja Rantasalmella. Ryhmiä ohjaa musiikkipedagogi Katja Suomalainen ja hänen työparinaan toimii neuvolan terveydenhoitaja tai perhetyöntekijä. Toiminta on avointa ja maksutonta kaikille neuvolaikäisten lasten perheille. Ensimmäisten ryhmien pikaisesta täyttymisestä voi päätellä, että kysyntää toiminnalle todella on.

 
Taidekasvatusta perheille
  
Taideneuvola-hankkeen tavoitteena on rohkaista taidekasvatuksen pariin myös niitä perheitä, joissa ei välttämättä ole aiempaa kokemusta vanhempi-lapsi-kulttuuritoiminnasta. Neuvoloiden kautta halutaan tavoittaa aivan tavallisia perheitä, joiden arjessa voisi olla tilaa ja tarvetta musisoinnille lapsen ja muiden perheiden kanssa. Hanketta hallinnoi Lastenkulttuurikeskus Verso, joka toimii Varkauden kaupungin alaisuudessa ja hanke toteutetaan kevään 2018 aikana. Taideneuvolassa pilotoidaan neuvoloiden kautta tapahtuvaa varhaisen vuorovaikutuksen tukemista musiikkikasvatuksen keinoin.
 
Jokaisessa hankkeeseen osallistuvassa kunnassa on 2-3 musiikkileikkikoulu-ryhmää, joista jokainen ryhmä kokoontuu noin viisi kertaa 30 minuutin taidekasvatustuokioon. Toiminnan keskiössä on lapsen kasvun ja kehityksen sekä kiintymyssuhteen tukeminen musiikin, liikkeen, äänen ja kosketuksen kautta. Ryhmät tarjoavat myös yhden mahdollisuuden vanhempien väliselle vertaistuelle. Toiminta kannustaa vanhempia iloitsemaan, leikkimään ja kommunikoimaan lapsensa kanssa, hyväksymään hänet sellaisena kuin hän on ja eläytymään lapsen näkökulmaan.

 
Malli kulttuurin ja neuvolan yhteistyöstä

Toiminta voidaan nähdä myös käytännönläheisenä reagointina tutkimuksiin vanhempien lapsille periytyvästä yksinäisyydestä ja sen vaikutuksista. Hallituskauden kärkihankkeita ovat terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä eriarvoisuuden vähentäminen. Myös lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma lupaa vahvistaa vanhemmuutta ja matalan kynnyksen palveluita. Taideneuvola tarjoaa yhden käytännön mallin ja kokemuksia sovellettavaksi näihin tarpeisiin.


Taidekasvattaja-terveydenhoitaja/perhetyöntekijä-työparimallin myötä käytännön kokemusta taidekasvatustoiminnasta jää myös neuvolaan ja neuvolan ammattilaisten näkökulma laajentaa lastenkulttuuritoimijoiden kykyä huomioida toiminnan hyvinvointivaikutuksia. Jokaiseen neuvolaan hankitaan oma musiikkikasvatusmateriaalipaketti, josta löytyy soittimia ja huiveja noin 10 lapsen ryhmälle.

Hankkeesta saadut kokemukset ja yhteistyöverkosto auttavat tiivistämään lastenkulttuurin ja neuvoloiden yhteistyötä hankkeen kunnissa ja soveltamaan näitä käytäntöjä myös muualla, esim. muissa Verson jäsenkunnissa. Xamkin sosionomi-opiskelijat Viivi Utulahti ja Hilda Luokkanen tekevät opinnäytetyönään tutkimuksen neuvolamuskareista. Saatua kokemusta ja tietoa levitetään ja hyödynnetään lapsiperheille suunnattujen palvelujen kehittämisessä.

 
Räväkkä alku Hirvensalmella

Ensimmäisenä neuvolamuskariryhmät alkavat Hirvensalmella 6.4. Ilmoittautuneiden lasten määrä ylitti odotukset, suunnitellun yhden ryhmän sijaan päätettiinkin toteuttaa kaksi ryhmää. Kunnassa, jossa viime vuonna syntyi vain 18 lasta, on aika huikeaa saada neuvolamuskareihin 26 lasta aikuistensa kanssa, aika suuri prosentuaalinen osuus kaikista 0-3-vuotiaista! Kysyntää avoimelle ja ilmaiselle perheille päiväaikaan tarjotulle kulttuuritoiminnalle siis näyttää olevan. Rantasalmella ryhmät alkavat 19.4. ja Juvalla 2.5. Lähiviikot näyttävät, saavuttavatko ne yhtä suuren suosion kuin Hirvensalmella.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut Taideneuvola-hanketta, joka on osa Etelä-Savon maakuntaliiton Hyvinvointia kulttuurista Etelä-Savoon -hanketta.

Lisätietoja hankkeesta antaa hankekoordinaattori Helinä Juurinen, helina.juurinen@soisalo-opisto.fi, puh. 040 7138632

Musiikki on pienelle iso elämys!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti